Monday, August 19, 2013

Keşkül Tarifi

MALZEMELER
1 litre süt
3/4 su bardağı şeker
3 çorba kaşığı nişasta
3 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 adet yumurta sarısı
2 paket vanilya
üzeri için fındık, fıstık
HAZIRLANIŞI
Tatlı tarifine geçmeden önce hikayesini paylaşarak biraz mola verelim isterseniz. Keşkül bildiğiniz üzere Osmanlı döneminden kalma bir lezzet. Osmanlı döneminde, Kanuni Sultan Süleyman ‘ın padişah olduğu zamanlar adalet ve eşitlik ile anılır her zaman. Sultan Süleyman ‘ın ne kadar adaletli olduğu konuşulur. O dönemde kadılar belirli dönemlerde bazen halkın arasına karışarak dilenci kılığına girer, dilencilik yaparlarmış. Bu dilencilik esnasında da para veya artık o dönem ne toplanıyorsa keşküllerin içerisinde toplanırmış. Peki keşkül nedir derseniz; Keşkül hindistan cevizinin içi oyularak yapılan kabın ismiymiş. Bu şekilde paralar toplanarak halkın ekonomik durumunun ne halde olduğu öğrenilmeye çalışılırmış. Buna göre de yardımlar yapılırmış.
Bu toplanan paralar ile tatlılar yapılır halka dağıtılırmış. Bu tatlının ismi de keşkül ile dağıtıldığı için gel zaman git zaman keşkül tatlısı olarak kalmış. Hikaye ne derece doğru bilmiyorum ama araştırdığımız kadarıyla tatlımız ismini bu şekilde almış.
Gelelim tatlımızı yapılışına. Sütün 1 bardağını ayıralım ve geri kalanını tencereye alalım. İçerisine yumurta sarısı, şeker ve hindistan cevizini de ekleyip karıştırarak kaynatalım.
Süt tencerede kaynarken hemen ayırdığımız süt ile nişastayı küçük bir kasenin içerisinde pürüzsüz bir kıvama gelene kadar iyice çırpalım. Hiç pürüz olmamalı.
Nişastalı karışımı tenceremize ekleyelim ve muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ateşte pişirelim. Piştikten sonra ocaktan alalım ve vanilyasını ekleyip iyice karıştıralım.
Hazırladığımız muhallebiyi servis için kullanacağımız kuplara veya kaselere pay edelim. Daha sonra biraz ılıyınca buzdolabına kaldıralım ve soğumasını sağlayalım. Servis yapacağımızda üzerine file antep fıstığı, fındık parçaları veya ceviz parçaları ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

0 yorum:

Post a Comment